İstanbul Gıda Şenliği kapsamında Ataşehir Deniz Gezmiş Parkı’nda şenlikte gün boyu etkinlik kapsamında çeşitli atölyeler, konserler, çocuk tiyatro ve animasyon gösterileri, panel ve formlar gerçekleşti.Türkiye'nin farklı illerinden gelen doğal ve organik ürünler, şenlik boyunca vatandaşların beğenisine sunuldu.Öte yandan İstanbul Gıda Şenliği kapsamındaki Ataşehir Gıda Şenliği, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkese ulaşılabilir kılma amacıyla düzenlendi.

“Sağlıklı Gıda Hepimizin Hakkı” sloganı ile hazırlanan şenlikte her kurumun kendi mücadelesi ve çalışmaları hakkında bilgi verdiği stantlar yer aldı. Etkinlik kapsamında evsel organik sebze, meyve atıkları ile kolayca kompost nasıl hazırlanır, şifalı bitkiler ve kullanımı, sirke ve turşu yapımı, lakerda, yoğurt yapımı gibi çeşitli geleneksel gıda üretiminin konu edildiği atölye çalışmaları yapıldı.

Şenliğe gelen vatandaşlar yerel ve doğal ürünleri inceledi ve tattı. Stantlarda, hamur işleri, doğal gıda ürünleri, zeytin, lavanta gibi çeşitli ürünler satışa sunuldu. Katılımcılar aynı zamanda gıda güvenliği, sağlıklı beslenme ile sağlıklı beslenmede doğru bilenen yanlışların neler olduğunu öğrendi.

Şenliğe Ataşehir Belediyesi Kadın Roman Dans Topluluğu’nun roman dansı renk kattı. İzleyenlerin yoğun ısrarı ile tekrar sahne alan ekip, bu kez izleyenleri de sahneye davet etti ve birlikte roman dansı oynadı.

“Doyuyoruz Beslenemiyoruz” Paneli Düzenlendi

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Mordeniz, TÜKODER Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Turul, Sosyal Hizmet Uzmanı Murat Ulaş, Çiftçi, Peynir Üreticisi İlhan Koçulu tarafından “Doyuyoruz beslenemiyoruz” konulu panel düzenlendi.

Gıda güvenliği konusunun masaya yatırıldığı panelde, sağlıklı beslenme, gıda üretimi ve tüketimi, tüketici hakları, kamu ve yerel yönetimin gıdaya bakış açısı konuları hakkında önemli bilgiler verildi.

Yalova'nın Altınova ilçesinden gelen Altınbelde Altınova ve Beldeleri Kadın Girişim Kooperatifi adına konuşan Yasemin Fazlaca, "Aslında yeni kurulan bir kooperatifiz. Onun için 3 - 4 ay içerisinde memleketimizde yetişen domates ve biberden salça yaptık, erişteler, tarhana, turşu, reçellerimizi yaptık. Aynı zamanda bölgemizde kadınlarımıza istihdam oluşturmak amacıyla evde ürettikleri ürünlerin daha çabuk pazara yayılmasına aracılık ediyoruz. Dikkat çeken bamya turşularımız var. Bu sene herkes bundan almak istiyor" dedi.

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde çalıştıklarını dile getiren Seher Çavuşoğlu ise, "Biz de ev yapımı ürünler getirdik. Annelerimizden, ninelerimizden öğrendiğimiz ürünleri gelecek nesillere aktarmak için çabalıyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı, hijyenik gıda yedirmek amacıyla böyle bir işe başladık. Özellikle bebek tarhanamız var. İçerisinde tüm besinlerin bulunduğu bir tarhana. Her eve lazım olan, doğal olan her ürün var" diye konuştu.

Manisa'nın Alaşehir ilçesinden gelen Alaşehir Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi adına konuşan Selen Öküzcüoğlu, "Alaşehir tarım ve üzüm memleketi. Üzüm memleketinden geldiğimiz için, bunların hepsi zaten bizim yöremizde yetişen ürünler. Biz de Ataşehir'den böyle bir davet alınca, 45 kadınımızla gece gündüz çalışarak bu kadar kısa sürede ürünlerimizi hazırlayarak İstanbullularla buluşmaya geldik" dedi. Alaşehir'e özgü üzüm köfteleri ise standın en dikkat çekici ürünü olarka ön plana çıktı.

“Sağlıklı ve Sürdürülebilir Beslenmeyi Herkese Ulaşılabilir Kılmak” amacıyla hazırlanan şenliğe vatandaşların ilgisi yoğun oldu.