Ataşehir Belediyesi kurum içi eğitim çalışmaları kapsamında Ataşehir Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve AKUT iş birliğiyle belediye personeline “Deprem Bilinçlendirme Semineri” düzenlendi.

Ataşehir Belediyesi personeli, Temel Afet Eğitimleri kapsamında deprem eğitim seminerine katıldı. AKUT Eğitmenleri Ertuğ Karaduman ve Giray Bircan’ın sunduğu seminer AKUT hakkında bilgilendirmeyle başladı. Seminerde deprem öncesi, deprem esnası ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiği anlatıldı.

Deprem gibi afetlerde acil telefon numaralarının bilinmesinden; elektrik, su ve doğalgaz vanalarının yerinin bilinmesine kadar önemli ayrıntılara değinildi. Kişisel acil afet çantalarının hazırlanmasından enkaz altında kalındığında neler yapılması gerektiğine kadar deprem hakkında birçok bilgi verildi.

Depremde "Yat, Korun, Tutun” önemli

AKUT Eğitmenleri Ertuğ Karaduman ve Giray Bircan deprem seminerlerinde şunları söyledi: “Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapabileceğinize dair acil durum planı yapın. Unutmayın, yapabileceğiniz birçok şey var. Mümkün olduğunca hareket etmeyin ve yer değiştirmeye çalışmayın. Bir binanın içindeyseniz merdivenlerden, asansörlerden ve balkondan uzak durun. Pencerelerden uzak durun, camlar kırılıp savrulabilir. Eğer binanız deprem yönetmeliklerine uygun yapılmış ve eşyalarınız sabitlenmiş ise ağırlık merkezi yere yakın, sağlam olduğunu bildiğiniz bir eşyanın yanında, “yat, korun, tutun” uygulaması çok önemlidir. Yere yan yatın, ayaklarınızı karnınıza çekin, elinizle başınızı koruyun ve altta kalan elinizle de yanınıza yattığınız eşyaya tutunun. Önemli durumlar dışında, hatları meşgul etmeyin. Sosyal medyadan doğruluğu kesin olmayan bilgiler paylaşmayın. Yetkililer izin verdikten sonra, binanıza girmeden önce, doğalgaz ve elektrik sistemlerini uzman kişilere kontrol ettirin.”

4 gün süren seminerlerin ardından ise farklı günlerde deprem ve yangın tatbikatları yapıldı. Tatbikatta, personele verilen eğitim sırasında işlenen konular tatbiki olarak canlandırıldı. Acil Eylem Planı uygulama programı gereği Ataşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda yapılan deprem tatbikatına Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri ile personel katıldı.

Acil Durum Ekiplerinin gözetiminde gerçekleşen tatbikatta, verilen alarmla birlikte tüm personel binadan en kısa sürede başarıyla tahliye edildi. Personel toplanma noktalarına yönlendirildi.