Gündem dışı konuşmalarda partileri adına söz alan konuşmacılar Aralık ayının önemli olaylarını gündeme taşıdılar.

“KADINLARIN İLK KEZ OY KULLANMASININ VE ADAY OLABİLMESİNİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR”

CHP Grubu adına konuşan Grup Başkanı İlhami Yılmaz; “Hayatını kaybeden geçmiş dönemlerde Galatasaray kulübünün başkanlığını yapan Mustafa Cengiz’e, elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden İmranlı belediye başkanımız Sayın Murat Açıl’a Allah'tan rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle tüm dezavantajlı kardeşlerimizin gününü kutluyor, toplumsal yaşamda eşit haklara sahip olmalarını istiyorum. Bir gün değil ömür boyu hizmet almak için farkındalığın değil haklarının konuşulması gerekmektedir.

5 Aralık 1934 tarihinde bundan 87 yıl önce Anayasa ve Seçim Kanununda yasa değişikliği i ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açılmıştır. Bu vesile ile Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun diyoruz.

Hoşgörü ve Barış’ın temsilcisi Mevlana'nın 7 - 17 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan anma törenleri dolayısıyla bir kez daha saygıyla andığımızı ifade etmek istiyorum.

10 Aralık 2016 tarihinde Beşiktaş’ta yapılan terör saldırısı sonucunda hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyor nereden gelirse gelsin terörü lanetliyorum. 2021 yılını sıkıntılarla geçirdik. İnşallah 2022 yılı sıkıntılardan arındırılmış bir yıl olur. Bu vesile ile şimdiden tüm meclis üyesi arkadaşlarımın, Ataşehirlilerin, basınımızın güzide emekçilerinin yeni yılını kutlarım” dedi.

“KADINLARIMIZ BİZİM BAŞTA TACIMIZDIR, ANADIR”

AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanı Av. M.Naim Yağcı; “Hayatını kaybeden spor camiasının önemli ismi Mustafa Cengiz Bey’e, elim bir kaza sonucu yaşama veda eden İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl beye Rabbimden rahmet diliyorum. 10 Aralık 2016 yılındaki terör saldırısında hayatını kaybeden şehitlerimize rahmet diliyor, bu menfur saldırıları Rabbim bir daha göstermesin. 3 Aralık Dünya engelliler Günü münasebetiyle tüm engelli kardeşlerimizin gününü kutlar, hak ettikleri yerlere gelmesi için hepimize düşen görevler vardır. Onların yaşamını kolaylaştıracak adımlar atılmıştır ve atılmaya da devam edilecektir. Anadolu Medeniyeti değerlerimize döndüğümüzde göreceğiz ki, kadınlarımız bizim başta tacımızdır, anadır. Cennet annelerin ayakları altındadır diyor, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü tebrik ediyorum” diye konuştu.

“BU ANLAMLI GÜNÜ EN İÇTEN DİLEKLERİMLE KUTLUYORUM”

MHP Meclis Üyesi Hakan Arıkaya gündem dışı yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “ Bilindiği üzere 5 Aralık 1934'te kadınlara seçme seçilme hakkı veren yasa Türkiye Büyük millet Meclisi’nden kabul edildi. Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına kavuştuğu bu anlamlı günü en içten dileklerimle kutluyor, adlarını bildiğimiz ya da bilmediğimiz tüm Kahraman kadınlarımızı saygı ile anıyorum. Ne yazık ki günümüzde kadınlar maalesef cinayet, taciz tecavüz ve şiddet işkence haberleriyle gündeme gelmektedir. Yanı başımızda 28 yaşında Başak Cengiz yolda yürürken tanımadığı bir kişi tarafından hunharca katledildi. Antalya Döşemealtı Ülkü Ocakları yöneticisi bir kardeşimiz kocası tarafından katledildi. Her iki kardeşimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum. Bu bağlamda Milliyetçi Hareket Partisi olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesinde en etkili yolun kadının hürriyetini, bireyselliğini öne çıkaran eğitim politikalarının geliştirilmesi olduğunu düşünüyoruz. Bu minvalde Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli, kadın ailedir, kadın annedir, kadın vatandır, unutmayınız ki kadınlar kadar güçlü, kadınlar kadar insan ve kadınlar kadar Medeni sözlerinden yola çıkarak kadına yönelik şiddetle ilgili mücadele ile tüm siyasi projelere, uygulamalara destek vereceğimizi de buradan bildirmek isteriz.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli kardeşlerimizin gününü kutluyor, 3 Aralık tarihi engelli vatandaşlarımızın hatırlayacağımız bir gün olarak görmemek gerekir. Bunun aksine bugün de engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunların çözümü noktasında yapılabilecekler ele alınmalı ve gündeme getirilmelidir. 2 Aralık günü vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal’in 133. Yıl dönümüydü. Sene-i devriyesinde hürmet ve saygı ile anıyorum. ”

“TÜRKİYE’MİZDE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YERLİ MALI HAFTAMIZI KUTLUYORUM”

İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul, Aralık ayı meclis çalışmalarının hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak yaptığı gündem dışı konuşmasında; “Tam 87 yıl önce 5 Aralık 1934 yılında Türk kadını seçme ve seçilme hakkı kazandı. İsviçre’den 36, Belçika dan 14, Fransa ve Almanya dan 11 yıl önce dünyaya öncüsü olan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, arkadaşlarına rahmet ve minnetlerimizle selam olsun.5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü kutlu olsun. Allah’ın yarattığı en değerli varlık olan insanın haklarına ve hukukuna saygının unutulmaması dileğiyle insan hakları gününü de kutluyorum. Milli mücadelemizin köşe taşlarından olan hafızalarımızda acısı halen taze olan Sarıkamış’ ta vatan için, bayrağı için, gerekirse donarak can veren 80 bin şehidimizi ve milli marşımızın yazarı, 27 Aralıkta 85. Ölüm yıl dönümünde anacağımız büyük insan Mehmet Akif Ersoy’u rahmet minnet ve saygıyla anıyorum. Yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi, milli ekonominin gelişmesi, güçlenmesi ve toplumsal bilincinin oluşması amacıyla her yıl 12-18 Aralık günleri arasında tüm okullarımızda kutlanan ve maalesef günümüz Türkiye’mizde unutulmaya yüz tutmuş Yerli Malı Haftamızı kutluyorum” şeklinde konuştu

5 Aralık Mühendisler gününü kutlayan AK Parti Meclis Üyesi Erdem Konak, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle AK Parti hükümetinin engellilerle ilgili yaptığı çalışmaları anlattı.

“BU ÖZEL GÜN ÜLKEMİZ İÇİN BİR MİLATTIR”

Dünya kadınlar Günü ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Merve Çomoğlu, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun diyerek; “Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı bu özel gün ülkemiz için bir milattır. Bu özel günün dünyanın bütün coğrafyalarında çatışmaların, savaşların ortasındaki kadınlar için de bir milat olmasını diliyorum. Kadınları toplumsal hayatta aktif hale getirirken unutmamamız gereken çok önemli bir husus var. O da kadınların özel ve iş hayatındaki yüklerinin dengelenmesi ile haklarının korunmasıdır. Bu anlamda toplum içindeki rollerin dengelenmesi, adil bir vazife dağılımının yapılması, sağlıklı bir aile ve toplum yapısının olmazsa olmazıdır. Bu dilek ve temennilerle hepinizi saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Gündem dışı konuşmalardan sonra gündemde bulunan 11 madde ilgili komisyonlara gönderilmesine oybirliği ile karar verildi.

AK Parti Meclis Üyesi Esma Ersin’in Başak Cengiz’in isminin katledildiği sokağa verilmesi ile ilgili sözlü önergesi başkanlık makamına gönderilmesi oybirliği ile kabul edildi.