Toplantıda bir önceki toplantının tutanak özetleri okunarak oylanması ile ocak ayının ilk oturumuna katılmayan meclis üyelerinin izinli sayılmaları oylanarak oy birliği ile kabul edildi.

Ataşehir Belediyesi meclisinin ilk toplantısında; Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin yanısıra uzun süredir sağlık problemleri nedeniyle katılmayan Abdullah Der'in katıldığı görülürken, İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Oğuz Sarul ile MHP Belediye Meclis Üyesi Hakan Arıkaya'nın ise oturuma katılmadığı görüldü.

2021 Yılının ilk meclis toplantısında 8 ana gündem maddesine ek olarak 4 gündem maddesi olmak üzere toplam 12 gündem maddesi görüşüleceği oturumda önce gündem dışı konuşmalar gerçekleşti.

CHP Grubu adına söz alan Grup Başkan Vekili İlhami Yılmaz; "2021 Yılı ile ilgili temennisinin yanısıra geçtiğimiz ay Ataşehir Belediye Meclisi'nde 2014-2019 yıllarında görev yapan Süleyman Karadağ ile Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Köse'nin abisi Ramis Köse başta olmak üzere pandemi sürecinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti. 22 Aralık - 15 Ocak 1915 tarihindeki Sarıkamış Harekâtı’nın 106.Yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Silah arkadaşları ve hayatını kaybeden askerleri rahmet, gazileri ise şükranla andı. Gazeteci Uğur Mumcu ve Hukukçu Prof. Muammer Aksoy'u demokrasi şehitlerini ölümlerinin yıl dönemlerinde anıyorum" ifadelerini kullandı.

Belediyemiz ile ilgili iki güzel haberi sizlerle paylaşmak istiyorum

İlhami Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti; "Belediyemiz ile ilgili iki güzel haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Her yıl Marmara Belediye Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri kapsamında Ataşehir Belediyesi Monheim Tasarım Okulu en çok katılım olan kültür-sanat alanında 381 Proje arasında birincilik ödülü alarak bizleri gururlandırmıştır. Ataşehir Monheim Tasarım Okulu projesi iki halkın gençlerini kaynaştırmak, sürdürülebilir temasları sağlamak, kültürel ve sanatsal anlamda ortak çalışmaların yapılması ve desteklenmesine katkı sunması nedeniyle Altın Karınca Belediyecilik Ödülüne değer bulunmuştur. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Aynı zamanda kardeş kentimiz olan Almanya'nın Monheim beldesinde Türk-Müslüman kardeşlerimizin orada ibadetlerini yapabilmeleri açısından bundan üç yıl önce 3700 m2'lik belediye arsasını orada bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne camii yapılmak üzere bağışlanmıştı. Caminin temel atma törenine sayın başkanla ile birlikte katıldık. Sanırım bir yıl sonra cami tamamen ibadete açılmış olacak. İnşallah hep birlikte açılışa giderek orada bulunacağız. Ancak oradaki yerel halk onlara çok ciddi baskı yaparak, neden onlara verdin diye. Şimdi sizlere TRT Haber’de çıkan o haberi paylaşmak istiyorum” diyerek barkovizyon üzerinden haber gösterimi sağlandı.

Yılmaz’dan TRT Haber ve Sabah Gazetesine Tepki!


Video haberin izlenmesinin ardından gerçek dostluğa vurgu çeken İlhami Yılmaz, Ne TRT Haber’de nede Sabah Gazetesi’nde iki kardeş arasında oluşan dostluğun ardından yapımına başlanan camii çalışmasında haberlerde ve manşette Ataşehir’e dair yer verilmemesine sözlü ve gazete küpürü üzerinden tepki gösterdi.

Yağcı: 2021 Yılı Ataşehirimize ve Milletimize Hayırlı Olsun

İlhami Yılmaz’ın konuşmasının ardından AK Parti Grup Başkan Vekili Av. Mustafa Naim Yağcı ise konuşmasında; “2021 Yılının Ataşehirimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bir önceki dönem meclis üyesi Süleyman Karadağ abimize, belediye başkan yardımcımız Ekrem Köse’nin abisine, aynı dönemde meclis’te görev yaptığımız Uğurcan Demir ve bundan önce mecliste görev yapan hayatını kaybeden meclis üyelerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Yine İstanbul’a uzun yıllar hizmet etmiş, İBB Başkanımız Kadir Topbaş’ta Covid-19 mücadelesi veriyor. Kendisine ve diğer hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Ataşehirimizi İlhami Yılmaz başkanımızın da bahsettiği başarılarından dolayı tebrik ediyoruz. Yapılan iş varlığı ile takdir görür. Bizde takdir ediyoruz. 2020 Yılında zorlu şartlar, ölümler oldu. Hükümetimizin almış olduğu tedbirler, onlarca hastanelerin faaliyete geçirilmesi, dünya standartlarında teknolojinin kullanılması ile birlikte bu süreci en hafif şekilde atlatan ülkelerin başında gelebildik diyebilirim. Sağlık alanında yapılan bu çalışmalar ile hepimizin mutlu, gururlu olmamız gerekiyor. Yakın zamanda SMA Hastaları üzerinden devletimizi yıpratma çalışmalarını anlamış değilim. Ülkemizdeki bu mücadele sosyal devlet olma yolunda önemli atılımlar yapıldı. Bugün sahipsiz hiçbir hastamız yok. Varsa dert, devası bu konuda hükümetimiz ve devletimiz gereğini yapmıştır. Zorlu süreç geçirdik ama güzel haberlerde aldık. Fethin Sembolü olan Ayasofya’nın açılması da önemliydi. Burayı yeniden ibadete kazandıran Sn. Cumhurbaşkanımıza, diyanete ve yargıya gönülden teşekkür ediyorum. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü ile ilgili de gazetecilerimizin gününü tebrik ediyorum. Sarıkamış Harekâtı’nda hayatını kaybeden kahraman Mehmetçiklerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, kahraman gazilerimizi rahmetle yâd anıyorum.” İfadelerini kullandı.

Ataşehir’de artık bir mücadele olduğunu sezinliyorum
Konuşmasına devam eden AK Parti Grup Başkan Vekili Av. Mustafa Naim Yağcı, “Ataşehir’de artık deprem ve kentsel dönüşüm alanında artık bir mücadele olduğunu sezinliyorum.Belediye olarak dönüşüm, imar çalışmalarında artık Ataşehir Belediyesi’nin de bir mücadelesi var. İmar İskan Blokları, bu kentsel dönüşüm noktasında önemli bir adımdı. Burası hakikatten yıkılmaya yüz tutmuş, hapşırıktan yıkılacak bir yerdi. Yaşanacak bir konumu yok artık. Burayla ilgili süreç epeydir devam ediyor. Öncesinde burada protokoller yapılmıştı ve iptal edildi. Ancak sonrasında TOKİ, burada bir sorumluluk aldı ve benim dönemimde Ergün Turan bey ile çok mesailer harcadık. Oradaki konutların yerinde dönüşümü sağlıklı ve lüks konutlarda yaşamaları için mücadelelerimiz olmuştu. Bir noktaya gelmişti, seçim dönemleri geçti derken geçtiğimiz dönem meclis üyemiz şimdiki ilçe başkanı Mehmed Emin Özkaya’nında süreci takibi ile birlikte proje hayata geçti. Orada muvafakatnameler alınmaya başlandı. Bazen olumsuz yansıtmalar oldu. Bununla ilgili imza verilmemesi, yapılmayacağı gibi toplumda olumsuz algılar oluşturulmaya çalışıldı. Ancak bu tür olumsuzluklara rağmen Toki orada belirli bir noktaya gelerek, ihale aşamasına getirdi ve ihaleye çıktı. Metrekareler ile ilgili problemler vardı yeniden görüşmeler yapılarak bu problemler giderilmiş oldu. Orada yaşayan 1070 hak sahibi 98 m2’lik net yaşanabilir lüks konutlara kavuşmuş olacak. Üzücü olan nedir, taş üstüne taş koymamış olanların hemen oraya uçuşup algı yapmaları üzücüdür. Bunun üzerinden bir karalama kampanyası doğru değildir. (İfadesi üzerine İlhami Yılmaz’dan sözlü uyarı ile kim acaba bu taş üstüne taş koymayan vatandaş veya kurum kim? Diyerek zan altında bırakmanın doğru olmayacağını belirterek isim belirtmesini istedi.) Bunun üzerine CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Onursal Adıgüzel bu tarz isimlerin milletin hemen önüne geçip bu tarz bir şeye girişmeleri hakikaten doğru değil. Mesele burada dönüşümdür ve gayrettir” ifadelerini kullandı.

Der’den Yağcı'ya mantıksız laf iması

Yağcı’nın “Taş Üzerine Taş Koymamış” ifadelerine ise Belediye BaşkanYardımcısı aynı zamanda belediye meclis üyesi Abdullah Der tepki gösterek, “Başkan onlar bu memleketin ve TBMM’nin milletvekilidir. Bu vatana ve millete hizmet ediyorlar. Taş üzerine taş koymamış lafı bence mantıksız bir laf” ifadelerini kullandı.

Yağcı: Ataşehir’de kalıcı eserler ve imzalar bırakalım


Av. Mustafa Naim Yağcı’da; “Kelimelerinizi doğru seçin, mantıklı ve mantıksız ne konuştuğumuzu ben biliyorum. Ben burada politik oluşturmak adına demiyorum. Burada gayret var, muhatap var! Buradaki olumsuz durum olduğunda herkesten önce beni rahatsız eder. Orada mücadele vermiş birisiyiz. Her türlü adımın muhataplarıyız. Oradaki vatandaşların birinin diğerinden ayrılması bizzati bizi rahatsız eder. Biz koşarız, koştukta. Muhataplarına gitmek yerine kaşımaya gitmenin başka bir anlamı olmaz. Olan gayreti yok etme çabasıdır. Ben böyle anlarım ve böyle görürüm. Bugün sayın başkan ve yardımcıları imar ile ilgili neler yapabiliriz diyorsa birlikte hareket ederek yol alabilir ve Ataşehir’e böyle faydamız olur. Yoksa şurda bir olumsuzluk var bunun peşinde koşalım, o onu yapmıyor bu bunu yapmıyor kavgasını bırakıp, burada kimseyi zan altında bırakmadan isimle geçiştirmek istedim. Ama bu rahatsızlıktır, bundan sonra olumlu şeyleri arttırmak gayretimiz olsun. Olumsuzları konuşa konuşa bir adım öteye gidemeyiz. 2008-2021 Ataşehir için sürenin hızlı geçtiği bir süreçteyiz. Ataşehir’de Hep beraber kalıcı eserler ve imzalar bırakalım.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

İlgezdi: İmar İskan’da vatandaşın sorunu çözülsün! Milletvekillerimiz nerede bir haksızlık varsa onu savunurlar, sizi tenzih ediyorum

Naim Yağcı’nın İmar İskân Blokları ile ilgili konuşmasının ardından kürsüye gelen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Konuşması için öncelikle başkana teşekkür ediyorum. Ancak orada bir yanlış anlaşılma var. Oradaki toplantıya sonradan kendim de katıldım. Bir defa TBMM Milletvekilleri taş üstüne taş koymazlar. Millet onlara görev vermiştir. Bir yerde haksızlık varsa, bir yerde hukuksuzluk varsa doğal olaraktan gider savunurlar. O güne kadar orda eşit bir daire dağıtımı olmamıştı. Oradaki basın açıklamasında aynen şöyle denilmişti. Burda imza atanlara şu kadar daire, vermeyenlere de bu kadar daire vereceğizdi. Ben niye geciktim. Gitmeyi düşünmüyordum, muhtar rica etti. Sayın Bakan ile görüşmeler sürüyor. Ben orada dağıtımın doğru olacağını düşündüm. Birine 90 metre diğerine 70 metre kare veremezsiniz. Olmaz adaletsiz olur, olması gereken ne ise onun yapılması gerekiyor. Orada o dönemde Erdoğan Bayraktar bakandı, Murat Kurum ise burada Emlak Konut’ta müdürdü kendisi. Bir protokol ile Ataşehir Belediyesi devre dışı bırakıldı. Önemli olan vatandaşın sorunu çözülsün. Biz hiçbir talepte bulunmuyoruz. Ama bir önerim var. Burası 300 bin metrekareye sahip bir alan. Bir önerim var. Bunu sayın bakan ve devletin yetkililerine iletin. Burada bir harmanlama yapın dedik. Burada olan sayının 2,5 katı bir daire çıkıyor. Devleti de zarar ettirmeyin, hemde devlete bir katkı sağlayın. Burada CHP iktidardaysa ve haksızlık yapılıyorsa AK Parti ve diğer partiler gelip itiraz edecek. Öncelikle sizi tenzih ederim. Milletvekilleri taş taş üstüne taş koymaz, inşaat yapmazlar. Onların görevi nerede bir haksızlık varsa onu savunmaktır. O günki toplantıdan sonra basın açıklaması yaptınız. Herkese eşit daire verilecek açıklamasında bulundunuz.” Diyerek teşekkürle konuşmasını sonlandırdı.

TOKİ İmar İskan Blokları'nda Kar Amacı Gütmesin Dedik

İlgezdi’nin konuşmasının ardından yeniden söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Av. Mustafa Naim Yağcı’da, “Orada işin özünü açacak olursak, TOKİ’nin ilk projesi’nde orada ciddi bir alana sahip İmar İskan Blokları’nda kaynak oluşturacak şekilde bir proje vardı. O süreçte vatandaşlarda kabul etmişti. O dönemde de süreci yakınen takip eden birisi olarak devlete ciddi kaynak oluşturacak bir proje çalışmaları vardı. Dönemin TOKİ Başkanı Ergün Turan bey’e o dönemin bürokratları Ataşehir’deki bu proje ile ciddi kaynak yaratılacağını ve bu kaynak ile Anadolu’daki TOKİ’nin dar gelirli vatandaşlara TOKİ’nin konut yapma imkânı sağlanabileceği ifadelerini kullanmışlardı. Orada o zaman şunu söyledim. Ataşehir bu konuda ciddi bedel ödedi. Ataşehir’de Bakanlığın, TOKİ’nin hâsılat paylaşımı yöntemi ile projeler üretmişti. Artık İmar İskan Blokları’nda TOKİ’nin kaynak üretmesi değil, orada yaşayan hak sahiplerinin rahat bir yaşam sürmesi ve derdinin çözülmesi. Buradan kar amacı güdülmesin dedik. Proje’de o nedenle değişikliğe gidildi. Oradaki hak sahiplerini birini diğerinden ayırmak mümkün değil. O yüzden diyorum. Böyle bir şey olduğunda konunun muhataplarına gidilmesi daha doğru olurdu. Bu durumu yadırgadığımı belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Abdullah Der’de son olarak milletvekili Mahmut Tanal’ın konuya vakıf olduğunu, oraya gelen milletvekillerinin vatandaşların yanında olmak ve dinlemek için geldiklerini, bir yere tepki göstermek için gelmediklerini vurguladı. Orada suçlamanın doğru olmadığına değindi.

Dönmez'den toplumsal cinsiyet eşitliği brifingi

CHP Meclis Üyesi Tuba Dönmez’de gündem dışı söz alarak kürsü’de yaptığı konuşmasında; “2020 yılının zor bir yıl olduğunu belirtti. 10 Ocak Çalışan Gazetecilerin gününü kutladı. 2021 Yılının ilk gününde 2020 yılında kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda” ifadelerine değinirken, Ataşehir Belediye Meclisi’nde geçtiğimiz eylül ayında kurulan Toplumsal Cinsiyet komisyonun ardından yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Dönmez'e PKK Tepkisi

Dönmez konuşmasına; “Kadınlar öldürülüyor, tarih ve mekan değişiyor sonuç ise değişmiyor.” Diyerek konuşmasına devam etti. Dönmez’in komisyon kurulması görüşmelerinde AK Parti Grup Başkan Vekili Av. Mustafa Naim Yağcı’ya yönelik ifadeleri ise AK Parti grubunca tepki topladı. Dönmez’in konuşmasındaki ifadeleri sonrasında AK Parti Belediye Meclis Üyesi Bayram Varol’da, “Keşke PKK’nın dağa kaçırdığı ve tecavüz ettiği kızlara da sahip çıksaydınız ve saygılı olsaydınız” ifadeleri kullandı.

Varol’un konuşmasının ardından Tuğba Dönmez konuşmalarına devam etti. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili TBB’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri’nden biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ilgili bilgi verdi. Ataşehir Belediyesi’nin de Kadın ve Aile Müdürlüğü kapsamında cinsiyet eşitliği birimi oluşturduklarını, eylül ayındaki kurulan komisyona üye vermeyen AK Parti’nin de ne yazık ki eşitsizliğin giderilmesi için bu çalışmalara katkı sunamamış diyerek belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Dönmez’in konuşması sonrasında AK Parti Grup Başkan Vekili Av. Mustafa Naim Yağcı’da kendisini hedef alarak konuşma gerçekleştiren Tuğba Dönmez’e tepki gösterdi. CHP ve AK Parti grubu arasında sözlü tartışmalar devam ederken, meclis başkan vekili Sevgi Uluğ gündem maddelerinin görüşülmesine geçti.

Denetim Komisyonu Üyeleri Seçildi

12 Gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda; Denetim komisyonu üyeleri seçildi.CHP Grubunun önerisiyle maksimum 5 minimum 3 kişiden denetim komisyonu üyeleri önerisi oy birliği ile kabul edildi. Komisyon üyeliklerine CHP Grubu İnan Bektaş ve Birkan Birol Yıldız’ı önerirken AK Parti Grubu’da Fatih Kayacı’yı önerdi. CHP Grubu üyeleri 16 oyla, AK Parti grubu ise 15 oy ile önerdikleri isimleri seçtiler.

Gündem maddelerinin 2,3’ncü maddeleri teklif karar, 4-5-6-7-8-9-10-11-12 no’lu gündem maddeleri ise hukuk komisyonuna havale edildi.

Toplantıda görüşülecek başka madde kalmadığından 7 Ocak 2021 Perşembe günü devam etmek üzere sona erdi.