Kars ve Yöresi Sosyal Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAR-DER) ve Kars - Ardahan - Iğdır Dayanışma Merkezi tarafından organize edilen Ataşehir Belediyesi'nin de destek verdiği Ardahan'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100.Yılı kutlama etkinliği birbirinden farklı renkli anlara ev sahipliği yaptı.

Ardahan'ın düşman işgalinden kurtuluşunu her yıl salon programı ile geniş katılımla kutlayan KAR-DER, bu yıl koronavirüs önlemleri eşliğinde farklı bir program tertipledi. Tertiplenen program Yeditepe Üniversitesi'nin dış duvarına kurulan açık hava sahnesinin yanısıra Ataşehir'de ilk kez Kayışdağı'na yansıtmalı lazer şov eşliğinde gerçekleşti.

Gerçekleşen programa; CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ve İlçe Yönetimi, Sultanbeyli önceki dönem İlçe Başkanı Hayati Bozkaya, Çekmeköy Taşdelen - Kiraztepe Muhtarları, İstanbul Ardahan İl Derneği Başkanı Ahmet Demirbaş, İstanbul Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, İstanbul Kars Ardahan Iğdır(KAI) Dernek Başkanı Yılmaz Uludere, Ataşehir Belediye Meclis Üyeleri Duran Acar, Bekir Bozkızıl, Selami İğrek, Kurtuluş Özaydın, Zekeriya Angi, Ardahan Alagöz Derneği Başkanı Muammer Taşçı, Kars Karaçoban Köyü Dernek Başkanı Hüsnü İkan, STK Temsilcilerinin yanısıra İş İnsanları, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Etkinlikte Ardahan'ın kurtuluşundan mücadele veren kahraman mehmetçikler saygı duruşu ve istiklal marşı ile anıldı.


Çerkez: 42 Yıllık İşgal Mücadeleyle Sona Erdi
KAR-DER Başkanı Orhan Çerkez günün anlamına dair konuşma gerçekleştirdi. Çerkez konuşmasında; "1870 Yılında Osmanlı ve Rus Savaşı'nda Ardahan ve Kars, Ruslara savaş tazminatı olarak verilir. 42 Yıllık işgalin ardından Ardahan o dönemki mücadeleyle tekrardan ana vatanına katılır.O dönemde Ermeni ve diğer gruplar tarafından işgaller olur, Ardahan'da birçok vatandaşımız katledilir. Ardahan kongresi ile birlikte umutla halkımıza kurtuluş ve ışık doğar. Bizim yörelerimizde asırlarca savaşlar bitmedi. Halkımız bağımsızlık, toprak ve bayrak için yılmadan mücadele etti. Birçok ilk Ardahan'da yaşandı. Bildiğiniz üzere Ardahan Kongresi, Sivas ve Erzurum kongrelerine ışık tuttu. Güney Kafkasya Cumhuriyetinin kurulması Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına bir örnek oldu. İlk anlaşmanın Kars'ta yapılması ile birlikte kışladaki askerimize ve meclisteki milletvekillerimizi moral ve motive etmiştir. Biz 42 yıl düşman işgalinde kaldık. Bayrağında, toprağında, vatanında ne olduğunu iyi biliriz. 1921 Yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Kazım Karabekir'in komutanlığında Ardahan yeniden vatan toprağı oldu. Vatan toprağına katılan Ardahan, özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmuş oldu. Bildiğiniz üzere KAR-DER Yöresel dernek olarak Ardahan'ımızın değerlerini siz değerli misafirlerimize göstermek, örf ve adetlerimizi aktarmak ve yaşamak için biraraya geldik. STK'ların asıl görevi örf, adetine bağlı geleceğine sahip çıkması çok önemlidir. Bizlerde gelecek kuşaklara Vatan'ın nasıl kurtarıldığını, ne tür zorluklardan bugünlere geldiğini aktarmak için bu etkinliğimizi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Bu organizasyonun yapılmasında destekçimiz olan Ataşehir Belediye Başkanımız Battal İlgezdi'ye, Kültür Müdürlüğümüze teşekkür ediyor, katıldığınız içinde hepinize hoşgeldiniz diyorum" dedi.

Yalçın: Ardahan'ın mücadelesi bugünlerimize ışık tutmuştur
CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın,"Ardahan'ın kurtuluşunun 100.Yılı. Serhat İllerinden Kars'ıyla Ardahan'ı ve Iğdır illerimiz Cumhuriyetin kurulmasına öncülük etmişlerdir. Bugünlere gelmemizde büyük pay sahibi olan illerimizdir. Onların mücadeleleri bugünlere ışık tutmuştur. Osmanlı - Rus Savaşında ; Ardahan Kongresi, Erzurum ve Sivas kongrelerimize ışık olmuş ve bugünlere gelmemizi sağlamış. Onlara minnettarız. Ardahan'ın Damal İlçesi'ndeki Atatürk Silüeti, tüm Ardahan ve Kars'ta Atatürk sevgisini nakşetmiştir. Bugün burada Atatürk ve Cumhuriyet sevgisiyle dolu Ardahan'lı, Kars'lı, Iğdırlı onurlu yurttaşlarımıza selam olsun. KAR-DER Yönetimine bu anlamlı etkinlik için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
CHP eski İlçe Başkanı Hayati Bozkaya, Ardahan sivil toplum kuruluşu temsilcileri söz alarak günün anlamına dair düşüncelerini ifade ettiler.

Konuşmaların ardından Ardahan Yöresinin Halk ozanları, Ardahan'a özgü türküleri ve oyun havalarını söylerken katılımcılar ise yöresel halk oyunlarını oynadılar. Kafkas Halk Dansları Topluluğu tarafından kafkas halk oyunları gösterileri ve müzikleri eşliğinde sunulurken, katılımcılar ise kafkas halk oyunları ekibine eşlik ederek oynadılar.

Bir yol görseli olabilir

Halk oyunlarının ardından Ardahan'ın tarihi yerleri açık hava gösterisi ile katılımcılara izletildi. Son olarakta katılımcılara teşekkür edilerek, Atatürk Silüeti'nin Kayışdağı'na lazer ışıkları yansıtılmasıyla program sona ererken, KAR-DER Yönetimi tarafından 100.Yıla özel pasta kesimi ile birlikte etkinlik sona erdi.