Bugün, Şili’de sosyalist hükümetin CIA destekli darbeyle devrilmesinin 46. yıldönümü. Bugün seçimle geldiği iktidardan sosyalist Salvador Allende’nin ABD destekli General Pinochet’in askerleriyle savaşırken öldürülmesinin 46. yıldönümü.

2010’dan beri Ataşehir’de Özgürlük Parkı’nda Ulusal Kurtuluş Savaşlarının babası Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Şili’nin seçimle iktidara gelmiş sosyalist lideri Salvador Allende’nin yan yana dikilmiş devasa heykelleri var. Heykeltraş Hüseyin Yüce’nin yapıtlarını 2009’ta kurulan Ataşehir Belediyesi koymuş yan yana Özgürlük Parkı’na.

“Uçurum kenarında yıkık bir ülke”den emperyalist işgalcilere karşı “yıllarca süren savaş” sonucu “yeni bir devlet” yarattığı için tüm mazlum ülkelerin örnek aldığı kurtuluş savaşlarının babası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ataşehir Atatürk Mahallesi’ndeki heykelinin kaidesine şunlar yazılmış: “‘Milletin bağımsızlığını yeni milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ ‘Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, anavatanının fedakâr ve sadık hizmetkârı, eşsiz kahraman ve insanlık idealinin yaşayan sembolü. Tüm hayatını Türk Milletine adadı ve ruhunun ateşi ile halkına ilham kaynağı oldu. Hatırası, söndürülemeyen bir ateş gibi, halkına güç vererek ebediyete kadar yaşayacaktır.’ Bu sözler, Şili’nin başkenti Santiago’da yer alan Atatürk anıtından alıntılanmıştır. Söz konusu anıt 1973 yılı(n)da, Santiago Belediyesi tarafından Cerro Navidad Parkı’na törenle yerleştirilmiştir.

Ataşehir Belediyesi Atatürk’ün yanıbaşına yerleştirdiği Salvador Allende heykelinin kaidesine de şunları yazdırmış: “‘Er geç özgür insanın geçeceği kapılar açılacak ve daha adil bir toplum kurulacak. Yaşasın halk! Yaşasın emekçiler!’ Bu sözlerin sahibi Allende, 1970 yılında Şili’nin Devlet Başkanı oldu. Halkın egemen olduğu, sömürülmediği bir Cumhuriyet kurmaya çalıştı. Ancak iktidara geldikten üç yıl sonra kanlı bir darbe ile ortadan kaldırıldı. Bedeni yok edilen Allende’nin kocaman yüreği, inançlı sesi ise özgürlük mücadelesi veren tüm dünya halklarına yol göstermeye devam etti. İşte bu heykel Allende’nin sesinin Ataşehir’de de yankılanması için dikilmiştir. Tıpkı Ulu Önder Atatürk’ün sesinin Şili’nin başkenti Santiago’da yankılandığı gibi.”

Bu çiçek anımsayıp gelenlere sunulsun diye ele tarafımızdan konulmuştur

Ataşehir Belediyesi’nin bu güzel, anlamlı, oy aldığı sosyal demokrat anlayışa uygun hareketi o günden beri Özgürlük Parkı’na gelen ya da uygulamadan haberi olan herkes tarafından alkışlanıyor, takdir ediliyor. Ancak, yapılan iyi işin tam anlamıyla içe sindirilebilmesi, gösteriş boyutunu aşabilmesi için heykelleri dikmenin yeterli olmayacağını söylemek yanlış olmaz. Bu, her yerdeki anıtlar için, adı parklara, kültür merkezlerine, hizmet binalarına verilmiş bütün değerler için böyle. Adını yaşatmak istediğiniz kişilerin anılarını yaşatmak, toplumda o kişilere yönelik bilinç oluşturmak için özel günlerin değerlendirilmesi gerekir. Örneğin, çaresiz sanılan lebra hastalığını yok eden, yoksul kız öğrencilerin okuması için ömrünü tüketen Prof. Dr. Türkan Saylan’ın adını bir tıp merkezine vermek, önüne de heykelini dikmek yetmez. Sayın Saylan’ın doğum gününde, hele hele ölüm gününde o heykelin önünde bir tören yapmak, saygı duruşunda bulunmak, bir çelenk sunmak, belki konuşmalar yaparak/yaptırarak anısını canlı tutmak da düşünülmelidir. Bunu, adına park yapılan Ecevit için de, Erbakan için de düşünmeli ve uygulamalı.

Söylemeye gerek bile yok: Ataşehir’de bütün heykel ve büstler periyodik bakım bekliyor…

Özetle, bugün, Şili’nin seçimle gelmiş ilk sosyalist lideri Salvador Allende’nin CIA destekli faşist diktatör General Pinochet tarafından silah zoruyla iktidardan uzaklaştırılması sırasında, elinde silahıyla direnirken öldürülmesinin yıldönümü. Ataşehir7in Atatürk Mahallesi’ndeki Özgürlük Parkı’nda Atatürk ile yan yana bulunan heykeli, bütün gün onu buraya dikme değerbilirliğini gösteren yöneticilerin, konuştuğunda sol, sosyalizm, sosyal demokrasi adına mangalda kül bırakmayan kişi ve STK’ların bir saygı duruşunu, bir çiçeğini bekledi, boşu boşuna… Tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal bayramlarda ve ölüm gününde beklediği gibi…

Haber-yorum ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı