Yenişehir Mahallesi Muhtarı Mustafa Arı ile İmar İskan Bloklarında TOKİ’nin başlatmış olduğu proje hakkında bilgi aldık.Muhtar Mustafa Arı; “10 yıldır bir türlü çözülemeyen dönüşüm meselesi nasıl olurda seçime beş kala hemen Sayın İsmail Erdem hangi sıfatla; işi takip edeceksiniz, işin ehli olacaksınız ve projeleri hayata geçireceksiniz diye bir demeç verebiliyor, halkımızın takdirine bırakıyorum”diyerek açıklamalarına şöyle devam etti.

“İMAR İSKAN BLOKLARINDA TÜM YETKİ TOKİ’DE”
Mustafa Arı; “Böylesi önemli bir konuda bizleri ziyaret ederek bölgedeki halkımızı sizler sayesinde bilgilendirmiş olacağız. 2009 da ki kentsel yenileme projesi adı altında TOKİ, Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi birlikte 3’lü bir protokol yapmıştı. Yapılan bu protokolde net 98 metre daire sosyal donatı alanları ve lüks konut olacağı, Batı Ataşehir ’de yapılan konutlarla eş değer bir konut olacağı söylenerek vatandaşımızdan bir imza alma aşaması başlamıştı. Biz o zamanda bu imzaların bu şekilde alınmasının doğru olmadığını, bölge halkımıza anlatmıştık. Şu an mevcut Yenişehir İmar İskân Bloklarının kentsel yenilenmesi adı altında birlikteliği sağlamak için o dönem bir dernek kurduk. O dönemde muhtarlık üzerinden ciddi tehditler aldık. Çünkü yapılan yanlışları vatandaşa anlatmamız gerekiyordu. Sonuçta bir kamu görevlisiyim ve sizin üstünüzde ki amirler, Müsteşar düzeyinde bizleri arayarak birçok tehditlere o dönemde maruz kaldık. Derneği kurduktan sonra Erdoğan Bayraktar’ın otelde yaptığı toplantıda; biz burada lüks konut yerine sosyal konut yapacağız. Lüks konut taahhüdünde bulunmadık diye söyledi ve orada da ciddi kargaşalar oluştu. Biz vatandaşa, devlet dahi olsa bölgedeki İmar İskân Blokları 775 sayılı Gecekondu önleme bölgesi, bu bölgenin plan ve proje geliştirme yetkisi 2007 yılında TBMM kararıyla TOKİ’ye devir oldu şu anda da 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulduktan sonra bakanlar kurulu kararıyla kendi uhdesine aldı. Burada plan yapma yetkisi tamamen TOKİ’ye verildi” bilgisini paylaştı.

SEÇİME BEŞ KALA BU NEYİN ACELESİ
Biz o dönemde imza atmamamızın nedeni şuydu diyen Muhtar Mustafa Arı; “TOKİ’ye dedik ki; plan ve projeyi öncelikle görelim, daha sonra vatandaştan imza talebinde bulunun. Bunu yapmadıkları için süreç tıkandı. Bugüne gelirsek yapılan bazı çalışmalar var. Ataşehir ’in avantajlarından bir tanesi şu anki Bakan Ataşehir’i çok iyi biliyor. Bunu da kendimiz için bir avantaj olarak görüyoruz. Murat Kurum bakan olduktan sonra kendisiyle, Emlak Konut İdaresi ve TOKİ’yle bir görüşme gerçekleştirdik. Ben muhtar olarak buradaki vatandaşın can güvenliğinin bir an önce ortadan kaldırılıp, binaların acilen yenilenmesi noktasında devletin en üst makamlarındaki her kesle görüşerek konuyu ilettim.

Bugün geldiğimiz noktada seçime beş kala Sayın İsmail Erdem; işi takip edeceksiniz, işin ehli olacaksınız ki projeleri hayata geçireceksiniz diye bir demeç veriyor.

Ben şimdi soruyorum. TOKİ’nin kapısına 50 kez gittim. Başbakanlık döneminde Sayın Binali Yıldırım’a, o zaman Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Özhasaki’ye sorsun. Onlarda çıksın desinler ki bu muhtar bize gelmedi yalan söylüyor. Buradaki insanların ciddi anlamda bir can güvenliği söz konusu diye kapılarında saatlerce yattım. Biz buradaki insanların can güvenliği sorununu gidip anlattığımızda bu insanlar bunu anlamadı ama seçime beş kala İsmail Erdem gidince bu sorun anlaşıldı. Devletin mekanizmalarını hayata geçirdiği için kendisine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

"TOKİ’NİN PROJESİNİN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ”
Arı şöyle devam etti: “Şimdi bir imza aşaması sürecine geldiniz ve imza toplayalım diyorsunuz. Bu imzaları vatandaş olarak TOKİ’nin projesine sonuna kadar arkasındayız. Şunun altını çiziyorum. Dernekteki arkadaşlara da teşekkür ediyorum ki 7 yıldır peşine düştüğünüz firmalardan artık vazgeçin. Burayı TOKİ’nin dışında kimsenin yapamayacağını, özel firmalarla Kanun ve Mevzuat gereği anlaşamayacaklarını anlamaları da bizim için sevindirici.

Biz TOKİ’nin şu an buradaki çalışmasına destek vermeliyiz. Sonuna kadar da takipçisi ve destekçisi olmalıyız. Ben muhtar olarak sonuna kadar TOKİ’nin yanında yer alacağım. Ama bizimde kafamızda bazı soru işaretleri var. Birincisi TOKİ önce bölgenin plan tadilatını ortaya çıkarması gerekiyor. İkincisi, TOKİ kendi bünyesinde bunu yapacağını söylüyor. Projeyi vatandaşın önüne koyması gerekiyor. Plan olmayan bir bölgede biz hangi sıfatla TOKİ ile ne anlaşması yapacağız. TOKİ vatandaşa sözlü olarak diyor ki; biz burayı sizden %60’a alıyoruz. TOKİ Başkanı ve Planlama Müdürü ile bir görüşmemiz oldu. Kendileri ticari alanların olacağını söylüyor. Siz ticari alan yapacaksınız. Yaptığınız ticari alanda 20 daireye bedel olacak 2 dükkân. Siz bunu %60 ve %40 olarak nasıl yapacaksınız. Bazı şeyler şeffaf olmalı. TOKİ, devlet olduğunu mahalleye göstermeli. Önce Plan projeyi görelim. Sonra imza atalım.”

“ORTADA NE BİR PLAN, NEDE PROJE VAR”
Arı; “Şurada sayılı günler kaldı seçime. Seçim öncesi bu imza alma acelesi ne. Bu telaş neden burası 248 dönümlük arazi. Buranın planı bir günde, bir ayda bitecek bir mevzuat değil. Burada geliştireceğiniz proje en az 6 ay sürer. Siz resmi olarak yapacağınız plan ve projeyi vatandaşın önüne koyarsınız bizde size yardımcı olalım. 98 metre daire. Emsali neye göre veriyorsun. Vatandaşın bunları bilmesi kadar doğal bir şey yok. Maalesef vatandaş bunları bilmeden, ne olduğunu görmeden bir imza alma süreci var. Bu süreçte imza vermeyin arkadaşlar dediğimizde muhtar burada bize köstek oluyor. Açık ve net söylüyorum. Buranın çözümünü benden fazla isteyen bir daire sahibi yok” dedi.

“BU BÖLGEDE SORUNSUZ TEK GÜN YOK”
Dönüşümün geciktirilmesi mahallede olumsuzlukların yaşanmasına yol açtığını dile getiren Muhtar Mustafa Arı; “Burası kentsel dönüşüm sürecinden sonra yabancı uyruklu vatandaş ciddi anlamda arttı. Bir anlamda uyuşturucuların yuvası haline geldi. 50’nin üzerinde daire fuhuştan mühürlendi. Burada sorunu bir muhtar olarak ben yaşıyorum. Tüm bu olumsuzluklardan dolayı buranın dönüşümünü benden fazla kimse istemez. Burayı bu hale getirenler, 10 yıldır kentsel dönüşümünü yapmayanlar, 0n yıldır insanları kaderlerine mahkûm edenler bugün seçime beş kala kimse burada kahramanlık yapmasın. Biz işte sorunu çözüyoruz, 2007 yılından beri yetki TOKİ’de. Muhtar olarak sayısız müracaatlarım var. Neden yapmadınız da seçime beş kala neden yapıyorsunuz. TOKİ devlet kimliğini bozmadan adam gibi Yenişehir Mahallesine bir irtibat ofisi açmalı, buradaki STK’larla, Ataşehir Belediyesi ve vatandaşlarında olduğu önce şeffaf bir plan yapılmalı. Resmi bir plan sunulduktan sonra hiçbir vatandaş ben imza vermem diyemez” diyerek vatandaşın imza vermesi için önce güvenebileceği şeffaf bir planın ortaya çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.