YSK, İstanbul’daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine hükmetti. İptal kararının YSK Başkanı Sadi Güven’in de ret oyuna rağmen 7’ye karşı 4 oyla alındığı belirtildi. İstanbullunun 23 Haziran’da yeniden sandık başına gitmesine neden olan kararın gerekçeleri de belli olmaya başladı.

YSK’nın kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi. Sözcü’nün edindiği bilgiye göre; YSK, 225 sandık kurulu başkanı ve 3 bin 500 sandık görevlisinin ‘kamu görevlisi olmaması nedeniyle’ seçimlerin yenilenmesine karar verdiği öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine ilişkin YSK’nın aldığı kısa kararda; AKP’nin İstanbul seçimlerinin iptalini ve yenilenmesini istediği anımsatılarak, “Bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasına, kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, oyçokluğuyla karar verilmiştir” denildi.