DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi yetki belgesi sonrasında Ataşehir Belediyesi ile yapmış oldukları görüşmeler ve devam eden Toplu İş Sözleşmesi süreci oturumu öncesinde Ataşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Ahmet Arıkan'ın başkanlığında toplanan üyeler, Ataşehir Belediyesi önünde saat:13.00 itibariyle toplanarak "Özgürlük, iş, emek, özgürlük. Sözleşme hakkımız söke söke alırız. Susma sustukça sana gelecek. Tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları eşliğinde geniş emniyet önlemleri çerçevesinde sloganlar attılar. Olası bir olaya karşı Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü çevik kuvvet ekipleri de olay yerinde hazır bulundular.

Bu toplu sözleşme yaklaşık 2000 işçiyi ilgilendiriyor
Disk/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No'lu Şubesi Başkanı Ahmet Arıkan yaptığı açıklamada; Bugün buraya 5 aydır süren yetki belgesi alındıktan sonraki toplu sözleşme sürecimizin grev kararını asmaya geldik. Dün sizlere mesaj attık ve uyuşmazlık nedeniyle yarın grev kararı asılacaktır. Toplantılar yaptık, gerek bina içerisinde gerekse bina dışındaki toplantılarımızda açıkça şunu ifade ettik. Siz Ataşehir Belediyesi'nin yüz aklarısınız. Eğer şu anda buraya gelip emeğinin, hakkının sonuna kadar sahip çıkan emekçi kardeşlerim sizleri yürekten kutluyorum. Ama sizlerde biliyorsunuz ki, bu toplu sözleşme yaklaşık 2000 kişiyi ilgilendiriyor.

60 Günlük toplu sözleşme süreci boşa geçirildi
Sizler bu sendikaya tarihi altın sayfalarla dolu Disk'e ve Geneliş'e üye oldunuz. Dediniz ki bizim adımıza yetki alın ve haklarımızı belediye ile oturup pazarlık yapın. Taleplerimizi karşılanması için mücadele edin. Evet arkadaşlar yetki belgesinden sonra 60 günlük toplu sözleşme süreci boşa geçirildi. Sebebi biz değiliz arkadaşlar. Zamanı doğru kullanarak biz bu işi bitirelim dedik ama maalesef seçim dönemi olması nedeniyle özellikle Ataşehir işçisi sizler en büyük hassasiyeti bizlerle beraber gösterdiniz. Elinizden gelenin en iyisini yaptınız. Dolayısıyla bu hassasiyeti herkesin görebilmesi gerekiyor.

91 Maddenin 36 Maddesinde anlaşma sağlandı
Şimdi gelinen süreçte hepiniz biliyorsunuz ki, 12 Temmuz greve çıkış tarihi. Bugün yasal anlamda bu grev kararını asmamız gerekiyordu. Geldik sizlerin desteği i le grev kararımızı astık. Arkadaşlar uyuşmazlık tutanağı tutuldu ve grev sürecindeyiz. Anlaşmazlık değil, bakınız biz 3 toplu sözleşme masasında bulunduk. Yaklaşık 91 maddenin 36 maddesini belediye başkanımızın izni ile belediye başkan yardımcıları ve müdürleriyle müzakere ettik ve 36 maddesini geçirdik. Ama geride sizleri çok ilgilendiren ve sizlerin bizim yakamıza yapışarak gidin kardeşim bunları almadan gelmeyin dediğiniz ve pazarlık masasında bize sormadan sakın ola biradım atmayın dediğiniz için bizde aslanlar gibi siz bizimyanımızda olduğunuz için idare sizsiniz, karar merci sizsiniz. Talepler sizin talepleriniz ve biz o talepleri masada dile getiriyoruz. Bizim değil sizin hakkınız arkadaşlar.

Enflasyon karşısında ezildik ve cebimizde para kalmadı! Geçinemiyoruz
Uzun zamandır toplantılar yaptık. Belediye başkanımız ve başkan yardımcılarımıza söyledik. Ne bizim derdimiz ne belediye başkanımız, nede belediye başkan yardımcılarımız değil buranın emektarlarıyız. Belediye bizim belediyemiz buradan evimize ekmek götürüyoruz ama enflasyon karşısında ezildik. Cebimizde para kalmadı ve geçinemiyoruz. Bizim derdimiz sizlerin problemlerini çözmek. Şimdi soruyorum arkadaşlar 40 saati istiyor musunuz? (Evet), Hakkınız mıdır?(Evet),Asgari ücret şu enflasyonun tırmandığı dönemde hakkınız mıdır? (Hakkımız) istiyor musunuz? (İstiyoruz), Yine soruyorum arkadaşlar yol ve yemek olaylarında iyileştirme talebiniz halen devam ediyor mu?(Evet), Peki sendikaya üye oldunuz ve örgütlendiniz. Toplu sözleşme masasındayız. İş güvencesi, yönetimde ve idarede söz sahibi olup karar merci içerisinde olmak istiyor musunuz?(Evet).

Biz masayı yıkan taraf olmayacağız
Bende burada size şunu söylüyorum arkadaşlar, biz masayı yıkan taraf olmayacağız. Bunu dünde, bugünde, yarında söyleyeceğiz. Saat: 14.00'te toplu sözleşme görüşmemiz var. Umuyorum ki, buradaki işçinin talebi dikkate alınır. Bu işçi buranın işçisidir. Buraya hizmet etmeye devam edecektir. O masada umarım; 40 saatte, yol ve yemekte ve diğer kalan maddelerde uzlaşıya varırız. Barış içerisinde, diyalog içerisinde, greve varılmadan bu sözleşmeyi sizler adına imzalarız arkadaşlar. Arkadaşlar sizler olmadan Ataşehir Belediyesi'nde yaşayan halkımız rahat edemez. Siz bu şehrin görünmeyen kahramanlarısınız.Gece ve gündüz en kötü işlerde, en kötü şartlarda en düşük ücretlerle çalışmak için elinden gelenin en iyisini yapıyorsunuz. Dolayısıyla sizin talepleriniz en doğal haklarınızdır. Burada da doğal olarak Ataşehir Belediyesi işçisi olarak üyesi olduğunuz Genel İş'e yakışır bir şekilde davrandığınız ve alanı doldurduğunuz için hepinizi yürekten kutluyorum.


Gönül isterki, Ataşehir Belediyesi'nde çalışan tüm herkes TİS'ten faydalansın
Arıkan son olarak, "Burada ağırlıklı olarak dış birimlerde çalışan arkadaşlar var. Hepinizi tanıyoruz. Gönül isterki, binada çalışan kardeşlerimizde bu toplu sözleşme hakkından faydalansın ve burada sizin yanınızda hakkına sahip çıksın. Ama yılmayacağız. O arkadaşlarımızı da sınıf bilincini, emeğinin yanında durmasını öğreteceğiz. Bunun mücadelesine devam edeceğiz.Çünkü yaşadığımız dünya da ve coğrafyada emek ve sermaye çelişkisi devam ettikçe bizim bu haklı mücadelemiz, sonuna kadar çocuklarımızın ve geleceğimizin hakkı için mücadeleye devam edeceğiz. Grev kararımızı astık ve açıklamamızı yaptık. Eylemimizi burada sonlandırıyoruz" diyerek basın açıklaması sona erdi.