Proğramda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Mehter Takımı'nın misafirleri karşılarken gösterdikleri performas büyük begeni topladı. Engelli Farkındalık Programında yüzde yüz yerli malı olan "Akıllı İnek Ayran Süt Makinası projesinin tanıtımını prejenin mimarı olan Cemil Tanguroğlu tarafından tanıtıldı. Ilgi ve merakla makinayı izleyen misafirlere sıcak süt, ayran ve kurabiye ikram edildi.

Bir süre mehteran takımının icra ettiği bir birinden güzel eserleri dinleyen misafirler ve ev sahipleri hep birlikte üniversitenin bahçesine çıkarak Engelli Bireyler için dilek tutup balon uçurdular. Daha sonra Medeniyet Üniversitesi ögrencileri ve ögretim görevlilerinin Sevgi Seli Engelliler Derneği ile birlikte hazırladıkları "Engellilikte Dayanışma ve Ailenin Güçlendirilmesi" konulu sempozyum için okulun konferans salonuna geçildi.

Saygı duruşu İstiklal Marşı ile açılış yapıldıktan sonra Ankara'da ki yoğun programlarından dolayı sempozyuma katılamayan Mv.Serkan Bayram, Bülent Turan Ak'ın gönderdikleri mesajlar okundu.

Açılış konuşmasını üniversitede rektör olarak son günü olduğunu belirten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman yaptı.

Rektör, dört yıldır görev yaptığı okulda son gününün böyle anlamlı bir güne denk gelmesinden ve böyle anlamlı bir etkinliğin okulunda yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Katkı sunan Türk Kızılayı Kadıköy Şubesi, 60. Yıl Anadolu İlkokulu, ögretim görevlileri ve özellikle en büyük pay ve emek sahibi olduğunu söylediği Ögrenci Klüplerine Teşekkür etti.

Konuşmasından sonra Rektöre Fakülte Yönetimi adına bir plaket sunumu yapıldı.

Plaket sunumundan sonra sempozyuma geçildi. Sempozyumda ilk konuşmayı Sengi Seli Engelliler Derneği Başkanı Fahri Kol yaptı.

Fahri Kol;" 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 1992'den beri Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen uluslararası bir etkinliktir. Dünya Engelliler Günü, engellilik konularının anlaşılmasını teşvik etmeyi ve engelli kişilerin haysiyetini, haklarını ve esenliğini desteklemeyi amaçlamaktadır .

Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın her alanında entegrasyonundan elde edilecek kazanımların farkındalığını artırmayı amaçlamaktadır. Bu bir farkındalik günüdür ve bizler sadece bir gün degil bunu bir aya yaymak için 6 aralıkta bu günü düzenledik. Çünkü bu bir günlük iş değildir, yıllardır uğraşıyoruz. "Medeniyet özgürlüktür" ve eger bir ülke engelleri aşamamışsa orası medeniyete ulaşamamıştır. Bizler bu sempozyumu bir aylık yoğun bir çalışma ile hazırladık ve bu gün sizlerle birlikteyiz. Bu gün Meclis Başkanımız da bizlerle birlikte olacaktı ancak yoğun Ankara gündemi nedeniyle aramızda olamdı. Inşallah bir dahaki programımızda sizleri Meclis Başkanımız ile buluşturacağız.

Engellilik hiç bir insanın kendi isteği ile olan birşey değildir, varoluşumuzun nedenlerindendir. Engelli de olabiliriz engelsizde ama aslolan insan olup insan gibi yaşayabilmektir" dedi.

Fahri Kol konuşmasının devamında Sevgi Seli Engelliler Derneği ile ilgili bilgiler verdi ve engelli sorunları ve çözümlerine dair önerilerini paylaştı.

Sempozyuma katılan konuşmacılar engellilikte dayanışmanın önemi, ailenin güçlendirilmesi, engelli istatistikleri, engelli sorunları, çözümleri ve engelli bireylerin sosyal hayata aktif katılımları üzerine konuşmalar yaptılar, konuklardan gelen soruları cevapladılar.

Program, Çocukların Gözüyle Engelilik Resim Sergisi ve kokteyl ile devam etti.