Geçtiğimiz gün Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde yapılan bir etkinlikte konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Etap 1 ve 2 riskli alan 5 yıldır Kartal Belediyesi'nde bekletildiğini belirtmişti. AK Parti Kartal Belediye Başkan adayı Ebubekir Taşyürek ise kendi adına basılan broşürlerde, Kartal Belediyesi'nin Batı Merkez Etap 1 ve 2 projelerine ait planları 5 yıldır beklettiğini göreve geldiğinde planları 8 ay içerisinde onaylatacaklarını belirtmişti.

Siyasi rant devşirilmeye çalışıyorlar
Konuyla alakalı gazetemize açıklamada bulunan 25 ve 26. dönem CHP İstanbul Milletvekili adayı Mimar Metin Ağırman Bakan Kurum ve AK Parti adayı Taşyürek’e şu sözlerle tepki gösterdi; “Hem bu konunun tüm detaylarına hakim bir mimar olarak, hem de bölge sakini olarak söylüyorum. Bakan ve AK Parti adayı Etap1 ve Etap2 planları ile alakalı konuyu çarptırıp siyasi rant devşirme hevesiyle Kartallı’dan gerçekleri gizliyorlar.”

5 Yılda 5 Bakan değişti
Planların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sudan sebeplerle ötelendiğini belirten Ağırman sözlerini şöyle sürdürdü; “Kartal'ın önünü açacak ve depreme dayanıksız birçok binanın yenilenmesini sağlayacak Batı Merkez planlarının önü sürekli olarak AK Parti Hükümetinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kesilmek istenmiştir. Plan çalışmalarının başladığı 2013 yılından bugüne bakanlıktaki Bakan istikrarsızlığı bu işin uzamasının en önemli sebebidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda son 5 yılda 5 defa bakan değişti. AK Parti Hükümetinin bu istikrarsızlığı nedeniyle Kartal Etap 1 ve 2 planları sudan sebeplerle bakanlar tarafından onaylanmadı.”

Ağırman yaşanan süreci anlattı
Ağırman açıklamalarını şu cümlelerle devam ettirdi; “Kartal Belediyesi olarak can ve mal kaybını ortadan kaldıracak, Kartal’a yeni bir vizyon katacak bir bakış açısıyla, Kartal'ın geleceğine damga vuracak bir proje hazırladı. Çalışmalar yapılırken bu projenin etkileyeceği alanda yaşayan vatandaşlarla idare hep uzlaşı içerisinde çalıştı. Ya bu proje hakkında Bakan beye eksik bilgiler vermişler. Ya da sayın Bakan buradan yerel seçimler öncesi siyasi bir rant devşirme telaşında. Öncelikle Etap 1 alanı 2009 öncesi İBB'nin yaptığı planlarda özel proje alanı olarak belirlenmişti. Bu projeye göre orada yaşayan hak sahiplerinin elindeki daireler ve dükkanlar kamulaştırma yoluyla mülkiyet olarak tamamen İBB’nin eline geçiyordu. Kısaca burada yaşayan herkes tasfiye ediliyordu.

Vatandaşın tasfiyesini CHP önledi
Bildiğiniz üzere 2009 öncesi Kartal ve İBB, AK Parti'nin yönetimindeydi. Bizlerin hukuki mücadelesi ile bu özel proje alanı iptal edilmiştir. 2009'da CHP’nin iktidar olduğu dönemde burası plansız bir alanda kalmakta iken, Sayın Altınok Öz, "Burasını yıkmak ve yapmak bana nasip olacaktır" demişti. Burada bulunan bina stoku tamamına yakını yıpranmış ve sağlıksız bir durumda. Bizlere anlattığı projede herkes bire bir haklarına yeniden kavuşacak, insanlar daha sağlıklı ve güvenli dairlerine ya da dükkanlarına kavuşacaktı. Bildiğiniz üzere 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu ile bazı dönüşümlerin önü açıldı. Artık kentsel dönüşüm ya da yerine dönüşüm için hak sahiplerini mağdur etmeden bir plan hazırlanması gerekiyordu. Etap 1 denilen alan plansızdı ve dönüşümü bekliyordu.

Etap 2 Planlarının ortaya çıkışı
Yine Kartal'ı ikiye bölen bir tren yolu var. Gebze-Halkalı Marmaray hattının yeniden yapılma süreçleri başladığında Kartal'ı ikiye bölen tren yolunun yer altına alınması fikri Kartallılarla paylaşıldı. Konu DHL ile görüşüldü. Tam bu sırada Etap 2 hazırlandı. Böylece her iki alanın da planlanma süreci başlatıldı. Bu süreci hızlandırmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu bakılması sebebiyle Etap 1 ve 2 ile ilişikli öneri halindeki projeler bakanlığa gönderildi. Burada resmi kurumların da olumlu görüşleri doğrultusunda yıpranmış ve depreme dayanıklı olmayan bina stoğunun çokluğu ile birlikte özellikle Etap 1'de planlama açısından yaşanan mahkeme süreçleri, iptal edilen planlar ve olumsuzluklarla birlikte yaşanacak İstanbul deprem öncesi halkımızın can ve mal kaybını önlemek üzere Kartal Belediyesi'nin önerisi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı çalışmalar ve kabuller sonrasında bakanlar kurulu kararıyla Etap 1 2 denilen alan batı merkez projesi adı altında riskli alan edildi."

Ağırman'ın aktardığı bilgilere göre süreç şu şekilde işledi:
12 Ekim 2013: Bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi.
12 Kasım 2013: Bakanlıkça onaylanmak üzere, ilan edilen riskli alana ilişkin her türlü harita, imar planı, tasarım projesi, arazi ve arsa düzenleme işlemleri ile toplulaştırma çalışmalarının yapılması, aşan içerisindeki yapıların tahliye ve yıktırma işlemlerinin yapılması üzerine Kartal Belediye Başkanlığı yetkilendirilmiştir.
10 Ocak 2014: İhale kapsamında planlama işleri Ankara İmar uhdesinde kaldı.
1 Kasım 2016: 1.Plan teklifi sunuldu.
13 Mart 2017: 1.Plan teklifine ilgili bakanlık tarafından değerlendirme cevabı 132 gün sonra verildi. 1.Plan teklifi Bakanlık tarafından reddedilerek revize edilmesi talep edildi.
23 Haziran 2017: 1.Plan teklifi özellikle sosyal donatı merkezi olarak düşünülen alanı, cami alanı olarak ayrılmasının talep edilmesi üzerine 5 seçenekli cami alanı teklifi sunuldu.
17 Ekim 2017: 5 seçenekli cami alanı teklifine 147 gün sonra bakanlıktan cevap geldi. Cami alanları uygun bulunmayarak teklif reddedildi.
30 Ocak 2018: 2.Plan teklifi sunuldu.
7 Haziran 2018: 2.Plan teklifine bakanlık 129 gün sonra cevap geldi.

Planların hazırlanması süresince AK Parti İktidarının Bakan değişiklikleri

Erdoğan Bayraktar:2011-2013, İdris Güllüce:2013-2015, Fatma Güldemet Sarı:2015-2016, Mehmet Özhaseki:2016-2018 ve son olarak Murat Kurum:2018- oldu.

Sürecin özeti:
Ne yazık ki plan süreci Kartal belediyesine 2 dönem üst üste yetki veren halkı cezalandırmak ve siyasi iradeyi zayıflatmak üzere sudan sebeplerle engellendi.
Bunu nereden söylüyorsunuz derseniz vatandaş olarak birçok kez belediye ve Bakanlığına BİMER daha sonra CİMER üzerinden projelerin ve planın akıbeti hakkında dilekçe hakkımızı kullanıp sorular yöneltip bilgiler aldık .Bu bilgiler içeresinde ihaleye giren Ankara İmar isimli şirketin bakanlığa en az üç adet kentsel tasarım planını gönderdiğini ve en son projenin onay aşmasında olduğunu cevaben öğrendik.

Sayın Bakanın planların 5 yıldır belediyede bekletildiği söylemi doğru değil. Bende şu soruyu sormak isterim. Velev ki 5 yıldır bu görevi yerine getirmeyen bir idare varsa neden sorumluluğunuzu yerine getirmediniz ? Yetki vermek yada almak size ait ise Kartal Belediyesine bir yaptırımda bulunarak verdiğiniz yetki devrini neden iptal etmediniz?
Tüm Türkiye’de plan yapma ve uygulama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olmasına rağmen planlarımı yapmayarak uygulamayarak bu planları neden beklettiniz? Bizleri tamda bu seçim zamanında mı hatırladınız?

Yine sormak lazım 6306 sayılı kanunun vatandaş lehine olan harçların veya vergilerin alınmayacağı hususundaki kararınızı neden iptal ettiniz?
Karatalı ikiye bölen tren yolunun yer altına alınması hususundaki talebi de göz ardı ederek ve yapım sürecini de uzatarak neden esnafı ve Kartalda yaşayanları mağdur ettiniz?
Bakanlar kurulu kararıyla yapılması gereken bir işi uzatarak, sudan sebeplerle yapılan planı kabul etmeyerek belki siyaset yaptınız. Ancak vatandaşın can ve mal kaybına uğraması halinde kimi suçlayacaksınız.

Son açıklamalarla orada yaşayan bizlere bir algı yaparak çok kısa zamanda bu planları onaylayıp TOKİ’ye bu iş yaptırtacağınızı söylüyorsunuz. Burada yaşayan insanlar olarak maddi bir külfet getirmeden müktesep imar haklarımızı koruyacak mısınız? Bunları açıklamak için neden bu kadar süre beklediniz. Biliniz ki yerel seçim sonrası bu sözlerinizi takipçisi olacağız.
Gördüğüm kadar AK parti belediye başkan adayının da projeleri arasında Etap-1 ve Etap- 2 de uygulanacak bir proje var. Bu proje yıllardır CHP’li olan Kartal Belediye Başkanlığının web sayfasında olan projedir. Bire bir aynısıdır. Böyle olması da bizleri memnun etmiştir. Buda projenin ne kadar doğru olduğuna ilişkin bir ispattır.

O halde bu projeye ilişkin şunu söyleyebiliriz. Kartal Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği proje ve planlar doğrudur. Bunu onaylamamak sadece Kartalda halkın vermiş olduğu siyasi iradeyi beğenmediğinizdendir. Onun için Kartal halkı cezalandırılmak istenmiştir.

Bizler yıllarca mağdur eden planlama süreçlerinin yaklaşan İstanbul deprem gerçeği ile birlikte CHP’ li Kartal belediyesinin önerdiği plan ve projeler doğrultusunda bir an önce yasal müktesep haklarımız da korunarak yerinde bire bir dönüşümün yapılması istiyoruz. Ağırman son olarak "Bu konu siyasi geleceğinizden yada iktidarınız dan daha ’da önemli bir meseledir" dedi.