Kitapseverlerin her yıl büyük heyecanla beklediği “Beyoğlu Sahaf Festivali” Taksim Meydanı’nda başladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından Türkiye'nin entelektüel hayatını besleyen sahaf geleneğini diri tutmak amacıyla bu yıl 12.si düzenlenen festival Türkiye’nin dört bir yanından 64 sahafı Beyoğlu’nda kitapseverlerle buluşturdu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalin açılışına; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Hasan Turan, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner ve AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş’un yanı sıra iş, sanat, siyaset ve medya dünyasından çok sayıda isim katıldı. Yazar İskender Pala’nın keyifli söyleşisiyle başlayan festivalin açılışında, Beyoğlu Semt Konaklarında verilen Okuma-Yazma Kursuna katılan kadın kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Başkan Demircan açılışın ardından beraberindeki heyetle birlikte sahafları tek tek gezerek sohbet etti.

SAHAFLARIMIZI VİTRİNE ÇIKARTTIK

Festivalin açılış töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, gelişen bölgelerde fiyatların artmasıyla birlikte sahafların ara sokaklara taşınmak zorunda kaldığını belirterek, “Sahafta bu sefer arka sokağa hanların alt katlarına veya üst katlarına çıkıyor. Yok olmuyor ama vizyondan düşüyor veya tezgahın arkasına düşüyor. Biz de Beyoğlu’nun en önemli değerleri arka sokaklarda yok olup gitmesin diye, içerikle değerli ama maddi karşılığa az olduğu için arka sokaklara düşen sahaflarımızı Taksim’in orta noktasına taşıyoruz. Bu düşünceyle bu etkinliklere 12 yıldır devam ediyoruz. Taksim’in orta noktasında şimdi sahaflar var. Daha evvel Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivalimiz vardı, Antika festivalimiz vardı. Özetle nerede kültürümüzü geliştirecek ve onu daha öteye götürecek bir eylem varsa onu yapmaya gayret ediyoruz.” dedi.

SAHAFLAR RÜTBESİ TAKILMAMIŞ UZMANLARDIR

Kültür hayatında Sahafların yerinin ayrı olduğunu da ifade eden Başkan Demircan “Sahaflar, rütbesi takılmamış, makamı verilmemiş uzmanlardır. Nerede ne olduğunu bilen özel insanlar. İşte bu duyguyla sahaf festivalini gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken de okulların açıldığı, üniversitelerin açıldığı döneme denk getirmeye çalışıyoruz. Şükürler olsun bu sahaf festivalinden sonra burası bir tutku oldu. Türkiye’nin dört bir tarafından meraklısı özellikle bu Sahaf Festivalinin olduğu zamanı bekliyor. Sahaflarımız onlarda yıl içerisindeki nadide ürünlerini toplayınca burayı bekliyorlar. Burada sunmak istiyorlar. Şunu da biliyoruz ki, değişik üniversitelerden hocalar burayı bekliyorlar ve aradıkları birçok şeyi gelip burada Taksim’de buluyorlar.” diye konuştu

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ KİTABA ENGEL DEĞİL

İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner ise, “Biz üniversite öğrencisiyken sahafları bulabildiğimiz iki yer vardı. Beyazıt ve Beyoğlu bölgesi. Şimdi büyük bir kolaylık var. Başkanımız sağ olsun 12 yıldır böyle meydanda herkesin kolayca ulaşabileceği bir yerde sahafları topluyor. İnşallah sahaflarla, kitaplarla dostluğumuz her zaman devam eder. Teknoloji ilerliyor, hepimizde akıllı telefonlar var. Artık kitapları dijital olarak okuyoruz. Fakat bizden çok daha gelişmiş toplumlar var dijital anlamda; Japonya, Güney Kore gibi. Onlara baktığımız zaman kitap okuma oranları çok yüksek, metrolarda ve toplu taşıma araçlarında hepsi kitap okuyor. Demek ki teknolojinin gelişmesi kitaba engel değil. Dolayısıyla bizde kitabı severek, daha çok okuyarak hayatımızı daha anlamlı, daha zengin kılabiliriz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN 64 SAHAF TAKSİM’DE BULUŞTU

İstanbul ve Türkiye'nin değişik illerinden 64 sahafın katıldığı festivalde; asırlık kitapların yanı sıra, tarihe tanıklık eden dergiler, eskiye ait yazılar, eski fotoğraflar, film ve tiyatro afişleri, nadide levhalar, mektuplar, kartpostallar ve özel koleksiyonlar da stantlardaki yerini aldı. Kitapseverlerin dört gözle beklediği festivalde, onlarca sahaf, on binlerce kitap 7 Ekşm’e kadar 10.00-23.00 saatleri arasında Taksim Meydanı’nda okuyucularla buluşmaya devam edecek.